Cache is een soort tijdelijk geheugen van browsers of applicaties, dat ervoor zorgt dat bepaalde content niet bij elk bezoek opnieuw geladen hoeft te worden. Pagina’s kunnen hierdoor sneller geladen worden, wat resulteert in een betere gebruikerservaring. Toch kan cache ook vaak behoorlijk lastig zijn, met name wanneer je heel actief bent in het bijwerken en up to date houden van je website.
We zien in de volgende situaties vaak dat gebruikers ‘last’ hebben van cache:
Het aanpassen van een pagina of het publiceren van een nieuw bericht
Je hebt net een tekst bewerkt of een afbeelding vervangen, drukt op opslaan en wilt je wijzigingen bekijken. Wanneer je naar de pagina toe gaat zie je echter niks gebeuren. Ook als je de pagina een paar keer herlaadt komt de nieuwe content niet tevoorschijn.
Of je hebt net een nieuw blogbericht geschreven, je publiceert deze op de website en bent benieuwd hoe hij in het overzicht staat. Het bericht verschijnt vervolgens niet direct in het overzicht.
In deze gevallen heb je last van het cachegeheugen van de browser. Hij heeft deze pagina’s opgeslagen omdat je ze, waarschijnlijk niet al te lang geleden, al eens bezocht hebt.
Je kunt het cachegeheugen van je browser op verschillende manieren legen. Dit kan in de instellingen bij de browsergeschiedenis, maar de makkelijkste manier is om de pagina te herladen met ctrl + f5 (voor Windows) of met cmd + r (voor Apple).
Het delen van een bericht op social media
Je hebt net de titel en afbeelding van een blogbericht aangepast en wilt deze delen op social media. Echter verschijnen nog de oude gegevens.
In deze situatie heb je last van het cachegeheugen van het desbetreffende social media-platform.
Social media-platformen bieden vaak zelf tools aan om het cachegeheugen voor het bericht dat je wilt delen leeg te gooien. Je geeft dan als het ware bij het platform aan dat er op een bepaalde url iets veranderd is.
Voor Facebook kun je gebruik maken van deze tool:
https://developers.facebook.com/tools/debug/
En voor bijvoorbeeld LinkedIn van deze tool:
https://www.linkedin.com/post-inspector/inspect/